Švedska zagovornik proširenja EU na zapadni Balkan

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jučer je, tokom radnog ručka u Sarajevu, upoznao ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstron s ciljevima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u zemlji.

Zvizdić je rekao da je Švedska prijatelj Bosne i Hercegovine i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju već 25 godina Kraljevina Švedska pruža BiH i bh. dijaspori u toj zemlji.

Wallstrom je rekla da je Kraljevina Švedska zagovornik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, te da aktivno djeluje na bilateralnom i na multilateralnom planu.

Ona se interesirala i za stepen realizacije odgovora na Upitnik Evropske komisije. Istaknula je da je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike Kraljevine Švedske i da se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i EU, što potvrđuje intenzitet posjeta i susreta u posljednje tri godine.

Zvizdić je rekao da je pred BiH mnogo konkretnog posla, koji će administracija BiH i ostali akteri uspješno završiti i time otvoriti put ka statusu zvaničnog kandidata za članstvo u EU u prvom kvartalu sljedeće godine.

“U cilju zadržavanja pozitivnog momenta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljeni smo za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende”, rekao je tokom razgovora Zvizdić.

Istaknuo je i da je jačanje regionalne saradnje jedan od prioriteta vanjske politike BiH. Naglasio je da je jedan od najuspješnijih regionalnih vidova saradnje – nordijski model i da razmjena iskustava može pomoći i zemljama u regionu u daljnjem unapređenju saradnje na svim nivoima.

Zvizdić i Wallstrom su se saglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske, razvojne i trgovinske saradnje.

Na sastanku je naglašeno da bi bilo značajno održavanje poslovnog foruma u Kraljevini Švedskoj na koji bi došla delegaciju bh. privrednika koju bi predvodio Zvizdić.

Zaključili su da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh. dijaspora koja je odlično integrisana u švedsko društvo, čemu je u dobroj mjeri doprinio, prije nekoliko godina potpisani, Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Sastanku su prisustvovali ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

akta.ba